EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA
Dodane przez Monika Maciejewska dnia 19 listopada 2017
Dnia 8 listopada 2017 roku po raz pierwszy włączyliśmy się w obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem akcji było promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci i młodzieży, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.
Zespół wychowania fizycznego wraz z p. M. Szymborską, S. Koff i przy współpracy z Zespołem Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w ramach tego dnia zorganizowali w naszej szkole warsztaty kulinarne pod hasłem ,,Od Gastronomika dla Kopernika” . Wszystkie klasy po obejrzeniu prezentacji aktywnie uczestniczyły w sztuce przygotowywania zdrowych posiłków przy pomocy starszych kolegów i nauczycieli z ZSGH , którzy chętnie służyli swoją wiedzą i umiejętnościami. Klasy przygotowały następujące potrawy:
1a – zdrowe kanapki, szaszłyki owocowe, jogurt z musli
2a – zdrowe kanapki
2b – babeczki owocowe, kuleczki serowe
2c – ciasto ,,Leśny mech”, sałatka owocowa
3a – koktajle warzywno - owocowe
3b – sałatka grecka i grzanki, pieczona zagadka
3c – ciasteczka owsiane, deser chia
Na zakończenie wszyscy wspólnie degustowali pięknie przygotowane i podane potrawy.
Pięknie dziękujemy Paniom Katarzynie Okleja i Beacie Wiklińskiej oraz ich podopiecznym za pomoc i współpracę przy organizacji tej wspaniałej imprezy.

ZDJĘCIA